Mond csak

Változás

A dolgok folyamatosan változnak, akár tetszik ez nekünk, akár nem. Két éve nem használtam már ezt a blogoldalt, mert úgy gondoltam, hogy a K...

2015. október 15., csütörtök

A völgyek hősei


Magasan kezdem, onnan lehet szép nagyot esni. A hegymászás nagyon emberi sport, mert szükség van közben rengeteg pozitív emberi tulajdonságra, úgy mint: bátorság, kitartás, erőnlét, szervezőkészség, előrelátás, együttműködő képesség és persze pénz, méghozzá sok pénz. A Himalája meghódításához azonban még ez sem elég, ahhoz kellenek a serpák is.
serpa
Igen, nélkülözhetetlenek ennek a kis létszámú, ám igen szívós népnek a gyermekei, hogy a nagy fehér főnökök, tömegesen tűzhessék ki zászlaikat, a 8000 m feletti csúcsokra. A serpák azok, akik viszik a felszerelést, előre mennek és kiépítik a táborokat, felszerelik a köteleket, és ha bajban van a nagy fehér főnök, akkor elindulnak és megpróbálják lehozni. Ez néha sikerül, néha nem. Eközben talán kevesen tudják, de sok serpa is az életét veszti, a hegyek áldozatainak egyharmada közülük kerül ki. Az életüket adják, hogy eltarthassák a családjukat, mert rövid a hegymászó idény és ez alatt kell megkeresni azt a néhány ezer dollárt, amiből egy-egy népes család megveheti mindazt, amit a hegyek közt nem lehet megtalálni.

Bizony, ők azok a névtelenek, akik biztosítják, hogy itthon ámulhassunk hőseink teljesítményén, ha éppen ahhoz van kedvünk. Ám azért, hogy ilyen hősöket találjunk, nem kell a világ végére mennünk, gondoljunk egy pillanatra azokra, akik, míg mi gyertyát keresünk, mert elment a villany, addig ők autóba szállnak és a viharban is elindulnak, felállítani a ledőlt oszlopot, kijavítani az elszakadt vezetéket. Ezt megteszik a többi szolgáltatás területén dolgozó emberek is, akik helyreállítják a gáz-, víz- vagy éppen a telefonszolgáltatást, esetleg összevarrják a szórakozás közben keletkezett sebeket. Ők azok, akik ünnepnapon is vállalják, hogy biztosítják nekünk a pihenés kényelmét, és éppen úgy nincsenek megfizetve, mint a serpák.
A világ értékrendje végletesen szétesett, az első sorokban említett emberi értékek együttes megléte sem biztos, hogy jóléttel jár együtt, ahhoz kell még valami más is, valamilyen titok.
Mert bizony elértünk oda, hogy a teljesítmény és a jövedelemtermelő képesség messze nincs arányban egymással, hihetetlen pénzeket lehet keresni például azzal, hogy szórakoztatjuk az unatkozó embereket, vagy azzal, hogy jó érzékkel nyomjuk meg a vesz vagy elad gombot valamelyik tőzsde programban.
melós
A világ értékrendje végletesen szétesett, az első sorokban említett emberi értékek együttes megléte sem biztos, hogy jóléttel jár együtt, ahhoz kell még valami más is, valamilyen titok. Titok, melynek megfejtéséről könyvek szólnak, jól eladható könyvek, melyekben nincs szó arról, hogy olvasóik hány százaléka tudta valódi jólétté konvertálni a reményt adó sorokat.

A serpák itt élnek köztünk a völgyekben, naponta elindulnak, hogy a nagy fehér főnöknek biztosítsák az utat a csúcsra, vagy segítsenek nekik ott maradni. Viszik helyettük a terheket, kifeszítik a köteleket, s még tapsolnak is, ha néha kegyesen meglengetik feléjük a zászlót.
Kedves olvasóm a blog véget ért, ki lehet kapcsolni a számítógépet, le lehet kapcsolni a villanyt, ki lehet kapcsolni a telefonokat, s aztán körülnézni, s a sötétben hajladozó árnyak között megkeresni az el nem veszettet csak az elfeledettet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése