Mond csak

Változás

A dolgok folyamatosan változnak, akár tetszik ez nekünk, akár nem. Két éve nem használtam már ezt a blogoldalt, mert úgy gondoltam, hogy a K...

2018. november 19., hétfő

Kamukáze

A Japánról szóló nyugati mitológia része a kamikáze. Az isteni szél kami káze, ez eredetileg azoknak a trópusi viharoknak volt a neve, amelyek kétszer is elpusztították a Japánra támadó mongol flottát. Aztán később erről az isteni szélről nevezték el azokat a pilótákat, akik a második világháborúban saját életük feláldozásával nekivezették a gépeiket az amerikai hajóknak. 
A taktika eleinte a meglepetés ereje miatt működött, de aztán 4000, feleslegesen feláldozott pilóta ellenére Japán kapitulált.
Ennyit a történelmi előzményről és most jöjjenek a kamukázék. Az elnevezés tőlem ered, a jelenséget viszont nem én találtam fel, szerencsére az csak úgy kialakult. Illetve ez sem igaz, hiszen a politikai kamuhírek terjesztése – legalábbis hazai szinten – az MSZP találmánya volt. Emlékezzünk a suttogó propagandára, melynek keretében valós és képtelen állítások szájról szájra terjesztésével értek el sikereket. Ez a technika azóta átköltözött a világhálóra, azon belül is a Facebookra.
Az alap technika maga maradt, csak a terjedési sebesség sokszorozódott meg, ezzel együtt azonban a hatékonyság arányosan csökkent. Amikor félóránként megjelenik az üzenőfalon valami égbekiáltó disznóság, akkor az ingerküszöb emelkedik. Olyan ez, mint amikor a szervezet alkalmazkodik a magaslati levegőhöz és több vörös vérsejtet hoz létre, hogy könnyítse az oxigénfelvételt. A kamuözön viszont nagyon felviszi az érzékenységi küszöböt, a valós stiklik már eltörpülnek a kamubűnök mellett. Persze mindennek van határa, gondoljunk csak a 4000 milliárd forintnyi, táskában elhordott gyémántra, ami nem futott túl nagy karriert Kamurániában, ez is mutatja, hogy azért még a hülyeségnek is vannak korlátai, még akkor is, ha ez néha nem így tűnik.
Térjünk azonban vissza korunk hősére, a kamukázéra. A kamukáze a maga eszközeivel próbál küzdeni a jelenlegi kormány ellen. Természetesen a kormányoldal hívei közt is akadnak bőven kamukázék. Miként Virág elvtárs mondta volt, csapásokat kapunk és csapásokat adunk. 
Tehát a kamukáze megoszt mindent, ami terhelő lehet a kormányra, attól függetlenül, hogy a megosztott tartalom alapvető marhaságfaktora mekkora. Az ösztönös kamukáze ezt egyáltalán nem vizsgálja, a tudatos kamukáze pedig a szent cél érdekében terjeszti, azt gondolván, hogy ez a csapásözön majd, miként az egy irányba mutató vektorok, olyan pusztító erővé egyesül, mely elmossa a … 
Mit is? Nos, itt van az első hiba, mert miközben a csapások első látásra egy irányba mutatnak, ám a valóságban, ezernyi valós és vélt sérelemből, saját, kormányfüggetlen csalódásból állnak össze. A második hiba, hogy a gonoszság, már ha egyáltalán az, ami ellen küzdenek, nem legyőzhető egy másik negatív tulajdonság, a butaság által. Negatív szorozva negatívval ugyan pozitív, ám ez a művelet csupán összeadás és a végeredmény egy még negatívabb szám. Vagyis, ha igaz lenne az állítás, miszerint a buták miatt jött létre a jelenlegi állapot, akkor ezt az állapotot, még több butaság hozzáadásával nem lehet megváltoztatni.
Mindezt azonban a kamukáze nem tudja, mert a visszajelzések pozitívak. Jönnek a lájkok, a megosztások, a kamu él és terjed, csak éppen célt nem ér. Nem ér célt, mert a közönsége korlátozott, csak azokat éri el, akik a befogadására hajlamosak. 
Amit elér, az viszont pusztító, és pontosan azt pusztítja el, amit erősíteni kíván, az ellenzéki megújulást. Így nem tud létrejönni egy valós erő, mert mindenki a kamuban hisz, ám a kamu nem termel ki magából valódi politikai tehetségeket, nem gyűjt kopogtató cédulákat, nem ír valódi, eladható, alternatív kormányprogramot. Mert az, hogy mindenkit lecsukunk, akinek ebben a kurzusban jól ment, nem program, és még a kevésbé cizellált gondolkodásúak részére is belátható, hogy nem több kamunál. Egy olyan országban, ahol úgy ment át a szocializmus piacgazdaságba, hogy közben senkinek a haja szála nem görbült, sőt egyes kommunista háttéremberek módos üzletemberekké válhattak, nos, egy ilyen országban bizony minden ilyen ígéret csupán kamu, és miként homokra, úgy kamura sem érdemes várat építeni, lásd a szocialista suttogó propaganda hosszútávú eredményét.
Mindezzel együtt kamukázénak lenni jó szórakozás, az ember kikapcsolódhat anélkül, hogy lőnének rá, mint elődjére a kamikázéra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése