Mond csak

Változás

A dolgok folyamatosan változnak, akár tetszik ez nekünk, akár nem. Két éve nem használtam már ezt a blogoldalt, mert úgy gondoltam, hogy a K...

2010. január 7., csütörtök

Megikonosodás

A cím nem arra utal ,hogy megbuggyantam, hanem arra, hogy korunk remek terepe az új szavak fogalmak képződésének. Ez a megikonosodás, a megemberesedés analógiájára jött létre egyenlőre csak az én fejemben, de meggyőződésem, hogy a következő értelmező szótárban már benne lesz.
Nos, megpróbálom most ezt a szócikket megírni előre.
Az ikon eredeti jelentése szenteket ábrázoló táblakép. A mai korban jó ideig, a számítástechnikában a grafikus rendszerek jelképeket tartalmazó irányító, navigáló eleme volt. Ám csak volt, ma már ikonnak nevezik azt a személyt is aki egy adott területen, sport, művészet stb. az átlagból teljesítményével vagy média hátszelével kiemelkedik. Tehát a focinak éppen úgy lehetnek ikonjai, mint a mulatós zenének. A lényeg, hogy nagyjából minimum egy éves valamilyen központi vagy, perifériás területen eltöltött idő után az illető egyszer csak ikon lesz magyarán megikonosodik.
A folyamat igazából csak részben követhető ugyanis sok hasonló ívet befutó egyén közül viszonylag kevésből lesz ikon. Az, hogy ez végül is, hogyan következik be egyfajta spirituális titok. Ugyanis fokozó, legező korunkban az ikonnak nincsenek, fokozatai úgy, mint alikon, ikon, főikon, csak ikon van és passz.
A külső szemlélőt azonban érdekelné a pillanat amikor valaki ikonná válik, mert míg a nagykorúvá válás a vasárnap-hétfő vonal jókor és jó irányban történő átlépésével siettethető, illetve késleltethető addig a megikonosodás folyamata csak nagyon nehezen befolyásolható és még nehezebben nyomon követhető. Gondolom a fogalom elterjedése után bekövetkezik az a pillanat amikor a megikonosodás pillanatának rögzítése, dokumentálása pénzjutalommal járó feladattá, küldetéssé válik.
Addig is soroljunk fel pár ikon, kik a blogfalra ragasztva szemléltethetik korunk ikon mániáját.
Kovács Zoltán, foci ikon, Neoton, LGT, Tankcsapda zenei ikon,
Friderikusz Sándor, Csiszár Jenő, Szalacsi Sándor, Győzike és nem utolsó sorban Uhrin Benedek ikon műfajban ikonná vált ikon.
A felsorolás nem teljes a lista nem végleges, de máris végtelen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése